FOOD: Geneeskundig effect van gember

In de supermarkt zullen de meeste mensen er eerder langsheen lopen dan stoppen om het in het winkelmandje te stoppen. Ik heb het over gember. Dat is jammer, want gember wordt al eeuwen gebruikt in de geneeskunde. Deze knobbelige wortel doet wonderen tegen spijsverteringsklachten. Lees even verder als je wilt weten wat gember kan doen voor jouw lichaam en hoe je gember kunt gebruiken.

Gember is afkomstig van de gemberplant (Zingiber officinale) en ziet er knobbelig uit – niet te verwarren met kurkuma, dat ongeveer in dezelfde schil zit, maar dan meer een recht en/of bol staafje is. Gember is geel van de binnenkant en kurkuma oranje. Gember heeft een pittige en scherpe smaak en is te koop op verschillende manieren: vers, gekonfijt (gedroogde stukjes met een suikerlaag) of als kruid (poeder). Het kruid wordt veelal gebruikt in de Aziatische keuken, in recepten als curry’s of als men kip braadt. In Nederland is het gebruik van gember weliswaar toegenomen, maar nog steeds is dit vergeleken met Aziatische landen erg weinig.

In de Indonesische geneeskunde, de Ayuverda, wordt gember gebruikt om de spijsvertering te bevorderen. In de Ayurveda wordt een zwakke spijsvertering gezien als dé belangrijkste oorzaak van ziektes, omdat er volgens Indonesische geneeskundigen gifstoffen ontstaat in het lichaam als de spijsvertering niet goed werkt. Dus om een gezond lichaam te hebben moeten zowel de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en de uitscheiding van afvalstoffen optimaal werken.

Gember is bijzonder, omdat het als een van de weinige specerijen invloed uitoefent op al deze drie fases van de spijsvertering. Het zorgt voor het legen van de maag, de opname van voedingsstoffen en het vernietigen van afvalstoffen.

Wat doet gember dan voor je lichaam?

Gember is een goede bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Ook bevat gember actieve en krachtige antioxidanten.

 • Misselijkheid en overgeven

Gember werkt erg goed bij verschillende soorten misselijkheid, zoals wagenziekte, zeeziekte, ochtendmisselijkheid bij zwangerschap, misselijkheid na een operatie waarbij narcose is gebruikt en verlicht de misselijkheid wanneer iemand chemotherapie heeft gehad.

 • Koorts, verkoudheid, keelpijn

Gember versterkt het immuunsysteem, helpt slijm op te lossen en werkt desinfecterend. Het kruid verwarmt je lichaam op een koude dag door de scherpe smaak en bevordert zweet. Dat laatste kun je niet prettig vinden, maar het werkt wel weer ontgiftend voor je lichaam.

 • Reuma

Uit onderzoek blijkt dat mensen met reuma en artritis minder pijn ervaren bij veelvuldig gebruik van gember, omdat gember het lichaam verwarmt en de pijn van ontstekingen in gewrichten kan verlichten. Dit is te danken aan de gingerol in de gember die zorgt voor de sterke smaak.

 • Astma

Ander onderzoek heeft uitgewezen dat gember helpt bij aandoeningen met betrekking tot de ademhaling, zoals astma. Gember schijnt allergische luchtwegontstekingen te verlichten.

 • Migraine en hoofdpijn

Gember bij migraine en hoofdpijn kun je vergelijken met ibuprofen. Bij de eerste signalen van hoofdpijn en migraine kun je een halve theelepel verse gember of gemberpoeder eten. Dit blokkeert hormonen die geactiveerd worden wanneer je hoofdpijn krijgt.

 • Cholesterol

Gember zorgt ervoor dat de vorming van slechte cholesterol verminderd wordt en omgezet wordt in galzuren.

 • Hoge bloeddruk

Gember werkt ook bloeddrukverlagend. Let er wel mee op dat je gember niet inneemt samen met geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk.

 • Diarree

Om de haverklap naar de wc moeten rennen is niet prettig. Gember werkt ook goed bij mensen die last hebben van diarree.

 • Menstruatiepijn

Net als bij hoofdpijn en migraine zorgt gember ervoor dat de pijn die veel vrouwen ervaren tijdens hun menstruatie verminderd wordt.

 • Diabetes

Mensen met diabetes krijgen insulineshots, omdat het lichaam moeite heeft om het bloedsuikergehalte onder controle te houden. Gember zorgt voor een verbetering van de insulineresistentie en de koolhydraat- en vetstofwisseling. Dan is er ook nog een bonus voor mensen met diabetes: gember beschermd mensen tegen diabetescomplicaties.

 

Verder helpt gember ook bij:

 • Anti-veroudering

Gember helpt bij het verbeteren van de huid, doordat giftige stoffen worden verwijderd uit het lichaam en de bloedstroom verbeterd.

 • Acne

Doordat gember anti-ontstekend en desinfecterend werkt, helpt dit de poriën te ontstoppen en daardoor gaan de bacteriën die acne veroorzaken dood. Het helpt de huid goed schoon, glad en vrij van vlekken te houden.

 • Haargroei

Doordat gember de bloedcirculatie stimuleert, ook bij de hoofdhuid, wordt haargroei gestimuleerd.

 • Tanden

Wil jij je mond en tanden desinfecteren? Poets eens met gember.

 

Voorzorgsmaatregelen:

Kijk bij het gebruik van gember uit als je zwanger bent en als je medicijnen gebruikt tegen diabetes, een hoge bloeddruk of als je bloed verdunnende medicijnen gebruikt.

 

Waar kun je gember in verwerken?

 • Je kunt van gember thee maken, je kunt het als poeder verwerken in gerechten, je kunt er gembersap van maken en je kunt gember bijvoorbeeld toevoegen aan sappen om je drank meer pit te geven.
 • Voor gemberthee doe je fijngehakte gember in een beker, giet er dan heet water overheen en laat het 3 tot 5 minuten intrekken. Je kunt er als je wilt nog citroen en suiker of zoetstof aan toevoegen.

Zelf ben ik heel erg van alles natuurlijk oplossen en zo min mogelijk pillen slikken. Doordat ik voor dit artikel mocht duiken in de geneeskrachtige werking van gember zal ik het kruid vaker gebruiken. Gebruiken jullie al gember in jullie gerechten of wil je het meer gaan gebruiken? Laat het weten in een reactie. Denk bijvoorbeeld ook aan je favoriete gerecht met gember.

Bronnen:

 1. https://www.devoedzamekeuken.nl/gember/
 2. http://ayuhuid.nl/gember-gezond/

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Receive Updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *