HEALTH: 6 Belangrijke Aandachtspunten Bij Een Koolhydraatarm Dieet

Het koolhydraatarm dieet is tegenwoordig een populaire methode om mee af te vallen of te werken aan een betere gezondheid. Toch zijn er veel onduidelijkheden over hoe het koolhydraatarm dieet het beste gevolgd kan worden. Er zijn namelijk nogal wat aandachtspunten die belangrijk zijn om te weten. Daarom zal ik in dit artikel de 6 belangrijkste aandachtspunten met je doornemen, zodat je na het lezen van dit artikel precies weet waar je op moet letten bij het volgen van een koolhydraatarm dieet.

1. Hoeveelheid koolhydraten langzaam minderen

Eet je vaak koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en fastfood, dan kan een omschakeling naar een koolhydraatarm dieet een aantal bijwerkingen geven. Hierbij moet je denken flauwte, duizeligheid of weinig energie.

Dit komt omdat het lichaam gewend is geraakt aan de grote hoeveelheid koolhydraatrijke voeding en daardoor niet meer goed weet hoe het gebruik kan maken van vetten als brandstof. Het lichaam heeft dit (tijdelijk) verleerd.

Het is daarom verstandig om je de hoeveelheid koolhydraten niet van de één op de andere dag drastisch te verlagen, maar deze beperking langzaam door te voeren. Deze omschakeling hoeft niet langer dan 2 weken te duren.

2. Wel koolhydraten blijven eten

Vroeger werden vetten gezien als boosdoener. Tegenwoordig hebben koolhydraten deze plek ingenomen. De waarheid is dat koolhydraten (en ook vetten) nodig zijn voor een gezond lichaam. Daarom is het niet de bedoeling om koolhydraten te zien als vijand.

Te weinig koolhydraten (minder dan 10%) in je dieet, kan zich uiten in vermoeidheid, depressie, slecht spierherstel of hartkloppingen.

Het is dus belangrijk om genoeg koolhydraten te eten, maar wel minder dan de gemiddelde westerling. Het blijkt namelijk dat mensen in de westerse wereld een voedingspatroon aanhouden wat voor ongeveer 55% uit koolhydraten bestaat. Als we kijken naar het jager-verzamelaars tijdperk, dan bestond het voedingspatroon van deze mensen voor zo’n 22% – 40% uit koolhydraten.

Het is gebleken dat een gezonde hoeveelheid koolhydraten rond de 30% van je voedingspatroon bedraagt.

3. Wel fruit blijven eten

Fruit bevat veel suikers, maar dat betekent niet dat fruit ook daadwerkelijk vermeden moet worden. Sterker nog, fruit in een koolhydraatarm dieet is een hartstikke goed idee.

Fruit bevat namelijk veel vezels en vitaminen. De vezels zorgen voor een langzamere opname, wat gunstig is voor de spijsvertering. Bovendien zijn vezels een goede voedingsbron voor je darmflora.

Daarnaast zijn de vitamines uit fruit onmisbaar. Met name is vitamine C erg belangrijk. Deze vitamine kan namelijk niet door het lichaam zelf worden aangemaakt (bij de meeste dieren wel). Vitamine C heeft een functie als antioxidant en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

4. Juiste timing van eten koolhydraten

Je hebt vast wel eens gehoord dat het eten van koolhydraten na 14.00 uur niet handig is voor als je wilt afvallen. De verklaring hiervoor is dat koolhydraten die je laat op de dag eet, niet meer zal verbruiken voordat je gaat slapen en daarom als vet worden opgeslagen. Ook al klopt de verklaring, betekent dat nog niet dat je daardoor sneller zult afvallen.

Hoewel de timing van het eten van koolhydraten wel degelijk kan uitmaken, is het dagdeel waarop je koolhydraten eet niet van belang. Het gaat er vooral om wat je voor het eten van koolhydraten hebt gedaan.

Het is namelijk gebleken dat als je koolhydraten eet ná het sporten, dit het meest gunstig is om vet te verliezen.

Nadat je intensief hebt bewogen, zullen je cellen staan te schreeuwen om aangevuld te worden met energie. Eet je dus na het sporten een koolhydraatrijke maaltijd, dan zullen deze koolhydraten zeer snel worden opgenomen door je cellen.

Hierdoor zal je lichaam sneller kunnen herstellen en is er ook minder insuline nodig om de koolhydraten de cellen in te krijgen. Minder insuline betekent een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor de verleiding naar iets zoets kleiner wordt.

Sport je niet iedere dag (of misschien bijna nooit)? Ga dan even een paar minuten in het rond springen, opdrukken, dansen, wandelen, of wat dan ook voordat je begint met een koolhydraatrijke maaltijd.

5. Eet voornamelijk gezonde koolhydraten

Er is een groot verschil in ongezonde en gezonde koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet gaat het er vooral om dat je de ongezonde (geraffineerde) koolhydraten vermijd. Ik heb het dan over brood, pasta, frisdranken, koekjes, snoep en taart.

Gezond koolhydraatrijke voeding hebben als eigenschap dat ze niet of nauwelijks zijn bewerkt en bevatten veel vezels, vetten of eiwitten. Daardoor worden ze langzamer opgenomen door het lichaam, heb je eerder een verzadigd gevoel en is het makkelijker om minder te eten.

Voorbeelden van gezonde koolhydraatrijke voeding zijn:

  • Fruit
  • Groente
  • Noten
  • Pitten
  • Quinoa
  • Havermout
  • Peulvruchten 

6. Jodium inname in de gaten houden

Als je een koolhydraatarm dieet volgt zonder brood (wat ik aanraad), dan is het wel belangrijk om genoeg jodium binnen te krijgen.

Een groot deel van de Nederlanders heeft namelijk een tekort aan jodium. Vroeger bestond dit probleem niet, omdat onze voeding zelf al rijk genoeg was aan jodium. Helaas is dit niet meer zo, waardoor de overheid een (nood)oplossing heeft bedacht.

Zo is besloten om jodium toe te voegen aan bakkerszout, wat weer wordt gebruikt bij het maken van brood. Hiermee hoopt de overheid dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram wordt gehaald. Maar als je geen brood eet, dan is het wel belangrijk om andere bronnen van jodium te zoeken.

Daarom is aan te raden om regelmatig koolvis, schelvis, kreeft, kabeljauw, mosselen, haring, garnalen, eieren, zeewier, paranoten en hazelnoten te eten, want deze van nature rijk aan jodium.

Bronnen: 

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892194/
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10702160

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Receive Updates

No spam guarantee.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *