Member login

Username
Password

» Lost your Password?Healthy Pleasures from Mali

Na vier jaar over de wereld gereisd te hebben zette Monique Teggelove in 2009 voet in Mali. Ze was al op veel bijzondere plekken geweest, maar het zogenaamde ‘donker Afrika’ liet haar niet meer los. Nauwelijks een jaar later richtte ze Papillon Reizen op, een reisorganisatie met de focus op Mali en vestigde ze zich in Ségou aan de rivier de Niger, waar ze nog steeds met heel veel plezier woont; nu samen met haar Malinese partner Ibrahim. Het was best even wennen aan het Malinese klimaat en aan de cultuur maar toch voelde ze zich ook gelijk thuis.

Met veel plezier delen Monique en Ibrahim hun liefde voor Mali, Burkina Faso, Togo en Benin met hun gasten, die vanuit de hele wereld naar West-Afrika reizen voor een bijzondere reiservaring.
Zowel zakelijk als privé streeft Monique naar het beste van twee werelden. Een van de grootste uitdagingen, die ze daarbij (als vegetariër) in Mali tegenkwam, was het vinden van een goede balans qua voeding. Met vallen en opstaan en tips & trucs van expats en locals slaagde ze erin haar eetpatroon zodanig aan te passen, dat ze weer kan genieten van een goede gezondheid.

Monique Teggelove - Papillon Reizen - Burkina Faso 2013

Wat is het grootste verschil op het gebied van gezondheid tussen Mali en Nederland?
Het eerste grote verschil wat ik signaleer is het bewustzijn over gezondheid en met name ten aanzien van de rol, die je er zelf in kunt spelen door beweging, voeding en het zo laag mogelijk houden van het stressniveau. In Mali is men daar (nog) nauwelijks mee bezig.

Wat is heel gezond in Mali, maar zou je zelf nooit eten?
Nou, ik weet niet of het gezond is, maar ingewanden, organen en hersenen van dieren dicht men hier allerlei goede eigenschappen toe. Een ontbijtje van een gestoofde schapenkop met brood is voor menigeen een enorme traktatie, waarvoor ik graag bedank.

Wat voor “gezonde” voeding mis je uit Nederland?
Ah, heb je even..?
Broccoli, bloemkool, spruitjes, paksoi en allerlei andere groenten, maar ook zilvervliesrijst, quinoa, biologische producten in zijn algemeenheid, de gezondere broodvarianten, allerhande soorten noten en zaden, kiemgroenten, kokosolie en (geiten)kaas natuurlijk.
Sommige houdbare dingen nemen we in kleine hoeveelheden mee en van andere dingen droom en watertand ik.

Mali Segou home cooked meal

Wat is jouw guilty pleasure op het gebied van voeding in Mali?
Als ik lekkere trek heb, dan bezwijk ik nog wel eens voor een paté, een gefrituurd deegflapje met een vulling van uien, tomaat en ei – de vegetarische variant. Of voor galettes de haricots, een soort kleine oliebolletjes gemaakt van bonenmeel.
Ik zou waarschijnlijk voor chocola zwichten, maar wat hier te koop is, is of van bedenkelijke kwaliteit of van een merk waar ik liever niet van koop.

Doen de mensen daar veel aan beweging?
Veel mensen krijgen in hun dagelijkse leven een flinke dosis beweging, omdat er nog veel handwerk gedaan wordt. Ook verplaatsen veel mensen zich te voet en in mindere mate op de fiets. Vooral in de dorpen is het leven fysiek zwaar: water halen bij de put, gierst stampen voor het eten, op het land werken, handwas, lopen naar de markt enkele tot vele kilometers verderop enzovoort. Dorpsbewoners zijn vaak gespierd en slank.
In de steden zie je ook in Mali regelmatig mensen met overgewicht. Het gaat dan vaak om mensen, die het financieel beter hebben, zich per auto of motor verplaatsen en een kantoorbaan hebben. Daar komt bij dat van oudsher een goed gevuld lijf synoniem is voor welvaart en voldoende te eten. Slank zijn is in Mali geen schoonheidsideaal, hoewel ik daar bij de jeugd – mede door internet en TV – wel een verandering bespeur.

Mali Dogon gierst stampen

Wat is nu helemaal hot op het gebied van vrouwelijke schoonheid in Mali?
Het bleken van de huid en dan met name het gezicht. Zeg maar de Afrikaanse tegenhanger van de kunstmatige bruiningsmiddelen.
De vrouwen vinden een blekere huid prachtig. Wat ze zich ongetwijfeld vooraf niet gerealiseerd hebben, is dat ze daardoor ook vatbaar worden voor zonnebrand. Regelmatig zie je deze dames dan ook met roodbruin gevlekte gezichten lopen. Over de schadelijke bijeffecten van dergelijke producten hoor ik zelden iemand.

Is het duur om daar in de sportschool te sporten of sporten ze meer buiten?
Ik weet dat er in Bamako, de hoofdstad, wel sportscholen zijn, maar de tarieven ken ik niet. Hier in Ségou zou ik eigenlijk geen sportschool weten. Jongens voetballen veel, dat gebeurt op elke plek waar voldoende ruimte is, dus vooral op brede zandwegen en -pleinen. Je treft er de voetballers steevast in de namiddag en in het weekend aan. Af en toe zie ik ook nog wel eens een hardloper; vrijwel altijd mannen.
Sporten is nog niet heel erg ingeburgerd in het leven van alledag in Mali. Op scholen doet het mondjesmaat zijn intrede.

Zijn mannen ook veel bezig met gezondheid en uiterlijk in Mali?
Veel Malinese mannen zijn ijdeltuiten. Ze zitten om de haverklap bij de kapper en menigeen laat zijn grijze of door de zon verkleurde haren weer zwart verven.
Met gezondheid zijn mensen over het algemeen minder bezig zolang ze gezond zijn. Preventief denken is nog niet zo gebruikelijk in Mali. Niet zo verwonderlijk waarschijnlijk als je je realiseert dat een groot deel van de bevolking onder of net op de grens van het bestaansminimum leeft.
Ik heb het er wel eens met mensen over gehad en kreeg het verrassende antwoord, dat niemand ze geld zal geven om gezonder te eten, maar dat er altijd wel hulp komt vanuit de familie voor medische kosten. Genezen wordt dus relatief gezien als goedkoper ervaren dan voorkomen. Een trieste realiteit.
Er wordt wel steeds meer aandacht aan allerlei onderwerpen besteed via speciale radioprogramma’s en bewustwordingscampagnes.

Mali Segou Nene markt

Hoe zit jouw voedingspatroon voor een dag eruit in Mali?

Mijn dag start meestal met brood met twee gebakken eieren. Sinds kort bakken we zelf brood, waar we tarwezemelen aan toevoegen. Smakelijker dan het witte stokbrood, waar we anders op aangewezen zijn. Een enkele keer ontbijt ik met een lekkere bak kwark met (zelfgemaakte) muesli en fruit. Kwark is helaas niet altijd beschikbaar, maar de supermarkt belt me steevast als het er is.
Op werkdagen nuttigen we onze lunch bij een restaurant in het stadscentrum; een traditionele Malinese maaltijd van rijst met saus. Als ik thuis lunch, dan zijn groenten of fruit bij voorkeur het hoofdbestanddeel.
’s Avonds kook ik zelf en dan kan er van alles op tafel staan, vegetarisch weliswaar. Couscous, pasta, een ovenschotel; altijd met lekker veel groenten erin en op smaak gebracht met specerijen, zout uit de Malinese zoutmijnen en verse kruiden van onze eigen hof.
Vanaf het begin werd me door Malinezen verteld dat ik goed en veel moet eten met minimaal twee warme maaltijden per dag. Het was best even wennen om bij 40-plus graden te lunchen met rijst en saus (in plaats van een salade), maar het werkt inderdaad. Het lijf heeft in de warmte veel brandstof nodig om te koelen.

In een land als Mali, waar de klimatologische omstandigheden extremer zijn dan in bijvoorbeeld Nederland, merk ik dat ik nog bewuster met mijn gezondheid om moet gaan dan elders. Vooral voldoende (nacht)rust nemen, het aanpassen van het werktempo en het laag houden van het stressniveau zijn erg belangrijk. Het heeft me een paar jaar – en de nodige malaria-aanvallen* – gekost, voordat ik een evenwicht had gevonden dat past bij het leven hier.
Als ik onbespoten groenten kan kopen – bijvoorbeeld bij de buurman, die een deel van het jaar een groentetuin heeft – dan doe ik dat.
Ongeacht hoe warm het is, loop of fiets ik van huis naar kantoor en weer terug. Het is niet ver, maar alle kleine beetjes helpen. En af en toe een mooie verkenningsreis maken voor onze reisorganisatie Papillon Reizen of klanten begeleiden op een wandelreis doet me ook goed. De combinatie van wandelen of terrein verkennen en van kantoor weg zijn, geeft een heerlijke energieboost.
En niet in de laatste plaats natuurlijk veel water drinken. Zowel thuis als op het werk gebruiken we goede waterfilters om de waterkwaliteit te verbeteren.

Monique Teggelove - Papillon Reizen - Mali Niger river

*Wat je meestal niet verteld wordt, maar wat een grote rol speelt in het voorkomen van malaria, is simpelweg je weerstand goed op peil houden. Wie goed in zijn vel zit, zijn eigen grenzen respecteert en voldoende rust neemt, heeft veel minder kans om malaria te krijgen.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .