LIFESTYLE: 10 Tips om meer energie te besparen in huis

We verbruiken tegenwoordig steeds meer energie door alle technologische ontwikkelingen. Wil je toch je energieverbruik verminderen omdat je moet letten op je centen of omdat je wat meer aan de aarde en het milieu wil denken? Ik heb voor jullie 10 tips op een rijtje gezet, waaronder kleine handelingen die toch veel kunnen schelen.

  1. Let bij het kopen van nieuw apparatuur op het energieverbruik.

Het energielabel is gemaakt volgens Europese richtlijnen en moet meegeleverd worden bij de verkoop van elektrische apparaten, lampen, gebouwen en bijvoorbeeld auto’s. Dit label is voor consumenten een goede maatstaaf om te zien hoe milieuvriendelijk en zuinig datgene is wat ze kopen. A+++ is het zuinigst en D is het minst zuinig.

 

  1. Sluit de koelkast altijd.

Denk nooit ‘ik hoef maar een klein beetje in te schenken, dus de koelkast staat maar heel eventjes open’. Door het grote temperatuurverschil tussen de koelkast en de kamer, warmt een koelkast erg snel op als de deur open staat. De koelkast moet hierna extra hard werken om zijn temperatuur weer op peil te krijgen. Moet je iets uit de koelkast hebben? Doe hem dan zo snel mogelijk weer dicht.

 

  1. Ontdooi voedsel in de koelkast.

Iedereen kent het wel: op het laatste moment nog even snel wat uitleggen, zodat het nog ontdooid is voor het avondeten. Verstandiger doe je eraan om bijvoorbeeld ’s ochtends voor je naar je werk gaat groente, vlees en/of andere producten uit de vriezer te halen en te laten ontdooien. Dit zorgt er namelijk voor dat je koelkast koeler wordt en zelf minder hard hoeft te werken om de temperatuur goed te houden.

 

  1. Ontdooi je vriezer regelmatig.

Het is oh zo irritant als je vriezer minder goed dicht kan en er minder spullen in passen, omdat er een laagje ijs ontstaan is. Het beste wat je kunt doen is je vriezer meteen ontdooien, want niet alleen ijs dat laagje ijs vervelend, het vreet ook nog eens veel energie. Ontdooi je vriezer dus regelmatig om je energieverbruik laag te houden.

 

  1. Kook niet met te veel water en gebruik een deksel.

Gebruik niet meer water dan je nodig hebt, want hoe meer water je aan de kook moet brengen, hoe meer energie het kost. Gebruik ook zoveel mogelijk een deksel op je pannen, dit zorgt ervoor dat het water eerder kookt en dat de warmte beter behouden blijft.

 

  1. Verander van leverancier.

Voor veel mensen kan het ook een groot verschil maken welke energieleverancier je kiest. Als je wat moet besparen is het verstandig om te kijken of je in de maand minder uit kunt geven aan energie bij een andere energieleverancier. Je kunt hiervoor een energievergelijker invullen. Je kunt ook op basis van je adresgegevens, je huishouden en je energieverbruik de goedkoopste energieleverancier vinden bij jou uit de buurt. Zo wordt goedkope energie leuk!

 

  1. Isoleer je huis goed.

Je zult het waarschijnlijk vaak genoeg gehoord hebben, maar een goed geïsoleerd huis kan je ontzetten veel geld besparen: tot wel 30%. Veel mensen blijken dat toch niet te doen, want drie op de vier huizen zijn nog niet goed geïsoleerd. Het isoleren van een spouwmuur kan je € 210 per maand besparen en het isoleren van een schuin dak € 500. Het is een flinke investering, maar ik denk dat het deze investering wel waard is en je uiteindelijk goedkoper uit bent.

 

  1. Haal opladers uit het stopcontact als je deze niet gebruikt.

Je zou het niet denken, maar opladers die in het stopcontact zitten, zonder dat ze in gebruik zijn verbruiken energie. Dat wordt sluipverbruik genoemd. Dus de volgende keer als jij je mobiel of laptop oplaadt, haal de stekker uit het stopcontact.

 

  1. Gebruik spaarlampen of ledlampen.

Gloeilampen en halogeen lampen vreten veel meer energie dan spaar- of ledlampen. Dus het is zeker de moeite waard om te controleren of je toch nergens meer energie vretende lampen in gebruik hebt. Nog een voor de hand liggende tip: doe het licht alleen aan in de kamer waar je moet zijn.

 

  1. Laat het water niet stromen.

Poets jij je tanden of doe jij de afwas altijd met een lopende kraan? Doe de kraan eens dicht als jij je tanden poetst of gebruik een teiltje als je na het avondeten moet afwassen. Je zult hierdoor minder energie verbruiken en ook nog eens water besparen. Twee vliegen in één klap.

 

Heb je zelf nog goede tips om energie te besparen die wat minder voor de hand liggen, zoals het ontdooien van voedsel in de koelkast? Laat het hieronder weten!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Receive Updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *