Member login

Username
Password

» Lost your Password?LIFESTYLE: Wil jij ook de beste deals en kortingen?

Vanaf kleins af hebben hebben mijn ouders mij meegegeven wat de waarde van geld is. Toen ik klein was hadden we het niet heel breed, maar toch hebben mijn broer en ik daar nooit iets van gemerkt. Mijn ouders maakten er altijd een feestje van, ook al was er maar een klein budget. Ik denk dat ik daardoor heel goed met mijn geld kan omgaan en dat ik altijd de beste deals en kortingen weet te scoren. Benieuwd naar wat tips en tricks….lees dan snel verder!

Als wij vroeger met het gezin op vakantie gingen dan kregen mijn broer en ik een zak zelfgeschept snoep mee voor achter in de auto en een klein portemonneetje met 10,- gulden. Als wij na 2 uur de zak snoep leeg hadden dan hadden we pech…meer snoep kregen we niet. Ik weet nog goed dat ik het heel stoer vond om eigen geld te hebben op vakantie. Natuurlijk kregen wij van mijn ouders ook ijsjes, maar als we een extra ijsje wilde dan moesten wij die zelf kopen. Waar mijn broer vaak halverwege de vakantie zijn portemonnee al leeg had, berekende ik, hoe klein ook wat ik per dag kon uitgeven. En we moesten er ook nog een souvenirtje van kopen, dus het budget slonk al snel. Ook was ik me ervan bewust dat ik ook nog de hele autorit naar huis terug moest doorstaan, dus ook daar werd wat geld apart gehouden voor een klein zakje snoepjes. Het mooie was dat mijn broer dan aan het einde van de vakantie vroeg “Isabelle, heb je misschien ook nog centjes voor mij om een snoepje te kopen”. Dit verschil zie je nog steeds terug. Mijn broer geeft makkelijker geld uit dan ik. Hij heeft het financieel dan ook iets beter, maar dat maakt voor mij geen verschil.

Ook nu ga ik met een budget op vakantie, en zorg dat ik niet iedere dag hoef te pinnen. Afhankelijk van het land waar ik naartoe ga geef ik mezelf een dagbudget. Zo hou ik mezelf in de hand. In Indonesië was dit dagbudget € 10,- terwijl dit dagbudget in Griekenland € 20,- was. Het geeft mij rust te weten dat ik aan het einde van de reis geen geld heb uitgegeven wat ik eigenlijk niet heb.

Vanaf mijn twaalfde heb ik babysit baantjes gehad in de wijk, vanaf mijn dertiende had ik een zomerbaan en vanaf mijn vijftiende een echte weekendbaan. Dit geld spaarde ik altijd op. Ik spaarde net zolang totdat ik wist wat ik ervan wilde kopen en dat ik van die aankoop daadwerkelijk blij zou worden. Zo heb ik gespaard voor mijn eerste tv, mijn eerste videorecorder en dvd speler. Luxe die mijn ouders niet perse nodig vonden, daar kon ik zelf voor sparen. Toen ik meer ging verdienen en op mijn achttiende ook een betaalde stage kreeg ben ik huishoudgeld gaan betalen. Mijn ouders zetten het bedrag wat ik aan hun betaalde apart, en dit kreeg ik weer terug in producten als ik uit huis zou gaan. Dus in eerste instantie was ik het kwijt, maar ooit zou het terugkomen. Toen ik op mijn 24e uit huis ging heb ik van dat geld dan ook een hoop belangrijke spullen kunnen kopen. Zoals kledingkasten, wasmachine en andere meubelen.

Dat ik op mijn 24e een huis heb kunnen kopen is natuurlijk al een luxe op zich, maar dat had ik nooit kunnen bereiken als ik niet als een gek had gespaard. Ik heb van mijn 19e tot mijn 21e fulltime gewerkt terwijl ik nog thuis woonde. In die periode zette ik maandelijk € 700,- opzij op mijn spaarrekening, terwijl ik natuurlijk ook mezelf volledig kon laten gaan en heel “rijk” had kunnen leven. Toen ik op mijn 21e als standplaatshostess ging leven kreeg ik een basissalaris van € 650,- op mijn Nederlandse rekening. De rest van mijn salaris werd aangevuld ter plaatse aan de hand van commissie. Ik leefde lokaal van die commissie en heb 3.5 jaar lang mijn salaris opgespaard. Soms kreeg ik de commissie zelfs niet op en stortte ik dat aan het eind van het seizoen op mijn spaarrekening. Uiteindelijk was ik dus vierentwintig, met een koophuis, en toen begon de fun pas echt.

Ik heb een volledige tabel gemaakt van wat ik per onderdeel in huis wilde uitgeven. Hier schreef ik alles op. Van meubels tot lampen, de renovatie van de badkamer, badkamertegels, vloerkleden, gordijnen. niets maar dan ook niets ontbrak. Mijn budget verdeelde ik over deze onderdelen. Kocht ik een item, dan schreef ik achter mijn gebudgetteerde bedrag wat ik daadwerkelijk had uitgegeven. En de sport was, daar moet ik onder blijven.

Dagenlang heb ik de beste deals bekeken uit de folders en alles met elkaar vergeleken zodat ik zeker wist dat ik de beste had gevonden. Het werd gewoon een sport, die ik had gewonnen! Na 3 maanden klussen en verbouwen woonde ik in mijn huis van mijn dromen, met een nieuwe keuken, nieuwe badkamer en toilet en prachtige nieuwe meubels. Door puur en alleen goed te sparen, “zuinig” te leven en kritisch te zijn.

Nu ik alweer ruim 9 jaar op mezelf woon zijn er natuurlijk dingen veranderd. Ik kan niet meer zo sparen zoals ik dat deed. Maar nog steeds zet ik maandelijks iets apart. Nog steeds spaar ik voor dingen die ik wil. En ik geef niet uit wat ik niet heb, ook al weet ik dat ik best wat van mijn spaarrekening zou kunnen afhalen. Nog steeds vind ik het heerlijk de beste deals te scoren en folders uit te pluizen. Waarom gewoon uit eten gaan, als je ook met een kortingscode voor de helft van de prijs heerlijk kunt dineren? Waarom voor kleding de volle mep betalen als er straks kortingen zijn tot 70% of als je een Koopjedeal Kortingscode kunt krijgen? Voordeel is wel dat ik graag tijdloze kleding draag, dus dat het niet erg is als ik niet “in fashion” ben. Als ik ergens een knaller van een deal heb gevonden, dan kan ik daar echt heel erg gelukkig van worden.

Mijn ouders hebben het goed gedaan, en ik wil jullie moeders dan ook aanraden om jullie kinderen bewust te maken van geld. Dat geld iets is wat ook op kan raken, en dat het iets is waar hard voor gewerkt moet worden. Ik denk oprecht dat die basis ontzettend belangrijk is. Geef ze niet alles, maar laat ze ook sparen voor dat ene stuk speelgoed of kledingstuk wat ze graag willen. Ze vinden het in het begin misschien niet leuk, maar als ze vervolgens uit de winkel lopen zijn ze super trots dat ze dit zelf, van eigen geld, hebben kunnen aanschaffen. Begin bij de basis, dan zal je zien dat het gaat werken voor de toekomst.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .