MIND: Hoe staat het met jouw verwachtingen?

Facebook staat er vol mee, geklaag, geroddel, meningen, indrukken en verwachtingen. Het feit is nu eenmaal als je zelf positief ingesteld bent je eerder dit zulk mensen zult aantrekken. Maar er bestaan ook mensen die zelf niet zo positief in het leven staan, moet je die mensen juist extra aandacht en liefde geven? Of stop jij met het geven van kostbare energie aan de mensen die daarom vragen. Kun je verwachten dat iemand er voor jou is in een mindere periode en dat jij geen zin hebt om dit zelfde terug te doen voor die persoon? Kun je verwachten als jij goed bent voor mensen die je lief hebt, ze dit ook voor jou doen? Dit zijn vragen waar ik heel lang mee geworsteld hebt, want hoe erg is het dat je je verwachtingen van iemand hoger inschat dan de werkelijkheid? Lees er alles over in deze blog!

Toen ik een zware kaakoperatie had ondergaan was ik verrast dat ik kaartjes kreeg van mensen die ik al even niet meer gezien had en van sommige mensen die dichtbij mij stonden maar niets hoorde. Mijn verwachtingen waren anders en ik was teleurgesteld in diegene die niets lieten horen, maar heel blij met diegene die toch de moeite namen dit wel te doen. Dit is zo maar een voorbeeld, hoe verwachtingen je in een bepaalde emotie kunnen sturen.

Als je veel teleurgesteld en gekwetst bent door mensen, ga je op een gegeven moment je verwachtingen bijstellen omdat je wilt dat dit niet (of minder) gebeurd. Maar als je jezelf hierin verliest en je niet meer openstelt voor anderen en niet meer volledig jezelf kunt zijn, dan is het een sluipmoordenaar en zal je steeds ongelukkiger worden of zelfs verbitterd raken.

Het feit is dat er altijd dingen kunnen gebeuren. Je kunt opnieuw gekwetst worden, te hoge verwachtingen hebben of erg teleurgesteld zijn in iemand, maar het is de manier hoe je hiermee om gaat. Het eerste belangrijke punt is om voor jezelf op te komen en het bespreekbaar te maken. Als je dit niet durft of hier nog niet sterk genoeg voor bent, dan neem je even een time-out en kom je er later op terug. Geef je grenzen aan en leer om het niet gelijk bij je binnen te laten komen.

Misschien wel het belangrijkste is om voldoende zelfliefde te hebben om ervoor te zorgen dat de verwachtingen die je hebt en die achteraf niet realistisch zijn toch naast je neer te leggen. Natuurlijk kun je je verwachtingen bijstellen, zodat je minder geraakt wordt, maar als je nu een heel spontaan en positief persoon bent en dit ook wilt uitdragen en je verwachtingen dus niet bijstelt kan het zo zijn dat dit best hard aankomt.

Je kunt nooit echt voorkomen om eventueel gekwetst te worden, maar dit ligt tevens bij jou. Heb jij andere verwachtingen van die persoon? Heeft die persoon wel het beste met jou voor? Maar kijk ook naar jezelf, houd van jezelf en blijf kritisch kijken wat je kunt veranderen door minder snel geraakt te worden door anderen.

Zelfliefde en zelfacceptatie sluiten hier ook bij aan. Als je op jezelf kunt rekenen en weet wat je waard bent, dan kies je ook personen die jouw waarderen en je grenzen accepteren. Als je minder zelfvertrouwen hebt en moeilijk je grenzen kunt aangeven, dan gaan anderen je vaak ook zo behandelen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom moet je voldoende voor jezelf opkomen, jezelf waarderen en leren om voldoende van jezelf te houden.

Hoe zijn jouw verwachtingen ten opzichte van anderen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Receive Updates

No spam guarantee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *