RECEPT: Luchtige kokoscake met healthy aardbeienjam

Dit recept is om je vingers bij af te likken en valt onder de categorie low carb oftewel veel eiwitten en weinig calorieën en dat willen we natuurlijk allemaal wel. Het is luchtig en toch zoet met dank aan de aardbeien en een klein beetje lentehoning van de Traay. Kijk uit dat je ze niet allemaal op eet, want ze zijn gevaarlijk lekker en tevens glutenvrij. 

Ingrediënten:

  • 1 bak verse aardbeien (kan ook uit de vriezer zijn eventueel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder (geen vanillesuiker!)
  • 100 gram roomboter (ongezouten)- kokosolie is ook mogelijk!
  • 8  eieren
  • 2-3 eetlepels lentehoning van De Traay
  • 65 gram kokosmeel
  • 2-3 eetlepels chia zaad

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden;
  • Doe alle aardbeien in de blender samen met 2-3 eetlepels chia zaad en zet dit daarna in de koelkast;
  • Laat de roomboter smelten en meng dit met de bakpoeder, kokosmeel, vanillepoeder en honing tot een geheel;
  • Voeg daarna elke keer een ei toe en roer het weer goed door na elk ei totdat alles goed gemengd is. (zo wordt het geheel nog luchtiger)
  • Kijk of de aardbeienjam inmiddels een beetje dik is geworden, zo niet doe er dan nog een beetje chia zaad bij, roer het er doorheen en zet het weer even in de koelkast;
  • Doe het mengsel in de vorm tot het bijna vol is (ik gebruikte een reepvormige bakvorm) en doe bovenop wat aardbeienjam en maak er een mooi kunstwerk van 😉
  • Doe het vervolgens 22 min in de oven en daarna is het smullen geblazen!

Eet smakelijk!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Receive Updates

No spam guarantee.

6 Comments

  • Linda schreef:

    Hoi Melinda, dit ziet er echt heerlijk uit! Zal het ook met een andere meelsoort kunnen, denk je?
    Groetjes Linda

    • Hoi Linda, Dankjewel en dat is het zeker 😉 Ja, dat denk ik wel. Je zou een combinatie kunnen maken van amandelmeel en/of speltmeel (havermeel is ook nog een optie). Je zou er extra kokosrasp aan toe kunnen voegen voor de smaak. Laat je het weten als het gelukt is? Eet smakelijk en een fijne avond! X

  • Desiree schreef:

    Hoi Melinda,

    van het weekend de cake gemaakt, maar het deeg/mix massa bleef echt veels te nat. Het deeg in de hoeken was wel gaar, maar vraag mij of 65 gr kokosmeel wel genoeg was.

    ook was de aardbeienjam helemaal naar de bodem gezakt. ik had het gebakken in een cake blik, van ik heb geen laag reepvormig blik, alleen groot vierkant springvormblik. kan dat ook?
    Heb je tips hoe ik dit kan voorkomen want de smaak was erg lekker 🙂

    BVD, groetjes,
    Desiree

    • Hoi Desiree, Wat leuk dat je de cake gemaakt hebt en vervelend dat het veel te nat bleef. Probeer het beslag dan wat minder nat te maken door er extra kokosmeel aan toe te voegen zodat het minder nat wordt. Wat ook kan helpen is nog wat extra baking soda / wijnsteen bakpoeder eraan toe te voegen. Ook het even laten rusten van het beslag kan helpen, want het is de bedoeling dat het omhoog gaat rijzen. Ik hoop dat je wat met deze tips kunt en hoor graag of het de 2e keer beter gelukt is 😉 Liefs, Melinda

  • Joyce schreef:

    Hallo Melinda,
    Kan je het ook zonder chiazaad doen. Ik ben daar allergisch voor. En een vervanger ervoor?

    Groetjes,
    Joyce

    • Hoi Joyce. Je zou het kunnen proberen met agar agar, dat is een natuurlijke gelei vorm samen met de aardbeien en dan even laten rusten zodat het dikker kan worden. Je zou het zelfs met suikervrije appelmoes kunnen mengen. Ik hoor graag of het gelukt is en wens je een fijn weekend! Groetjes, Melinda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *