Member login

Username
Password

» Lost your Password?Rooibosthee: nog gezonder dan groene thee?

Het is bekend dat groene thee erg gezond is, maar over de gezondheidsvoordelen van rooibosthee wordt niet zo vaak gesproken of geschreven. Tijd om daar verandering in te brengen. Wij hebben 6 gezondheidsvoordelen van deze thee voor je op een rij gezet.

1: Ontstekingsremmende werking

Rooibosthee helpt bij het voorkomen van ontstekingen. Dit bleek onder andere uit een onderzoek met ratten dat Pediatrics International in 2009 publiceerde.[1]

Dit is een belangrijk gezondheidsvoordeel, omdat veel mensen last hebben van ontstekingen. Deze ontstekingen worden vaak niet opgemerkt, maar veroorzaken wel klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen ontstekingen ook het risico op kanker en diabetes vergroten.

2: Preventieve werking tegen kanker

Rooibosthee bevat onder andere de krachtige antioxidanten quercetine en luteoline. Uit onderzoek blijkt dat deze antioxidanten kankercellen kunnen doden en de groei van tumoren kunnen voorkomen.[2]

Er is echter nog meer onderzoek nodig om vast te stellen welk effect rooibosthee precies heeft op kanker in het menselijk lichaam. Het is namelijk nog niet duidelijk of de thee voldoende van deze antioxidanten bevat om effectief te zijn en of deze antioxidanten goed genoeg door ons lichaam worden opgenomen.

3: Verlaagt het slechte cholesterol

Rooibosthee verlaagt het slechte cholesterol bij mensen met overgewicht. Dit slechte cholesterol wordt het LDL cholesterol genoemd en verhoogt het risico op hart- en vaatziektes.

In 2011 werd er een studie gepubliceerd waaraan 40 mannen en vrouwen met overgewicht en een verhoogd risico op hartziektes deelnamen. Tijdens het onderzoek dronken de proefpersonen zes weken lang zes kopjes rooibosthee per dag. Dit verlaagde het LDL cholesterol aanzienlijk en zorgde voor een kleine verhoging van het HDL cholesterol.[3]

Het HDL cholesterol is juist gezond en helpt bij het gezond houden van je aderen en het voorkomen van hartaandoeningen.

Dit cholesterolverbeterende effect is echter nog niet aangetoond bij mensen zonder overgewicht en een verhoogd risico op hartziektes.

4: Cafeïnevrij

Een ander voordeel is dat rooibosthee geen cafeïne bevat. Cafeïne hoeft zeker niet ongezond te zijn als je het met mate drinkt. Sterker nog: het heeft ook voordelen. Het verbetert bijvoorbeeld je stemming en je concentratievermogen.

Te veel cafeïne is echter wel ongezond. Het wordt onder andere gelinkt aan slaapproblemen, hoofdpijn en hartkloppingen. Het is daarom verstandig om zwarte en groene thee (die wel cafeïne bevatten) af te wisselen met rooibosthee.

Het feit dat rooibosthee cafeïnevrij is, maakt het ook een zeer geschikte thee voor in de avond of voor kleine kinderen.

5: Verbetert insulinegevoeligheid

Rooibosthee kan voordelen hebben voor diabetes type 2 patiënten en mensen met prediabetes. Onderzoeken met dieren tonen namelijk aan dat aspalathin, een van de antioxidanten in rooibosthee, insulinegevoeligheid kan verbeteren en bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel. [4]

Er is nog meer onderzoek nodig om vast te stellen welk effect de aspalathin uit rooibosthee precies heeft.

6: Verbetert de vruchtbaarheid bij mannen

Rooibosthee kan helpen om de vruchtbaarheid van mannen te verbeteren. Ook dit is weer te danken aan de antioxidanten die de thee bevat.

In 2012 publiceerde Phytotherapy Research, een wetenschappelijk tijdschrift, een onderzoek naar het effect van groene en rode rooibosthee op de vruchtbaarheid van ratten. De onderzoekers concludeerden dat rooibosthee ervoor zorgde dat de vruchtbaarheid van de mannetjes ratten verbeterde. [5]

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

Er wordt gedacht dat rooibosthee ook de volgende gezondheidseffecten heeft:

  • Het verbeteren van je spijsvertering
  • Het verbeteren van je nachtrust
  • Het verminderen van allergie klachten
  • Het verminderen van hoofdpijn
  • Het verminderen van darmkrampjes bij baby’s

Er is echter (nog) niet voldoende bewijs om de bovenstaande punten te bevestigen. Het ontbreken van dit bewijs hoeft niet te betekenen dat deze punten niet kloppen, er is simpelweg nog meer onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van rooibosthee nodig.

Conclusie

Rooibosthee heeft ons verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van je insulinegevoeligheid, bij het verbeteren van je cholesterolwaardes en bij het voorkomen van kanker.

Daarnaast wordt gedacht dat rooibosthee een positief effect heeft op onder andere je nachtrust en je spijsvertering. Er is echter nog meer onderzoek nodig om duidelijkheid te krijgen over wat rooibosthee precies voor onze gezondheid kan betekenen.

Op de vraag of rooibosthee nog gezonder is dan groene thee, kunnen we je dan ook nog geen antwoord geven. Beide theesoorten zijn in ieder geval zeer gezonde drankjes.

Bronnen:

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19419525

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11920648

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20833235

[4] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711308002213

[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22228422

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .