SPECIAL: Interview met Melissa Hemsley over haar boek “Eat Happy” + WINACTIE!

Misschien heb je wel eens van Melissa Hemsley gehoord of gelezen. Deze Britse foodie heeft sinds kort haar eigen kookboek uitgebracht wat vol gezonde recepten staat én waar je minder dan 30 minuten voor in de keuken hoeft te staan! Ik mocht Melissa interviewen over haar levensstijl en natuurlijk haar reeds gepubliceerde kookboek ‘’Eat Happy’’. Bovendien heb ik uit haar kookboek een recept uitgeprobeerd om er vervolgens een kleine recensie over te schrijven voor jullie.

Melissa Hemsley in het kort
Melissa is een gepassioneerde kok die al drie kookboeken heeft uitgebracht waarvan haar nieuwste ‘’Eat Happy’’ heet. Samen met haar zus heeft ze al eerder kookboeken geschreven. Deze heten ‘’The Art of Eating Well’’ en ‘’Good + Simple’’.

Verder heeft ze met haar zus een eigen café in Selfridges, de bekendste warenhuis van de Verenigd Koninkrijk. Melissa heeft sinds haar twintigste haar passie voor koken ontwikkeld. Toen Melissa achttien was is ze op zichzelf gaan wonen en leerde ze haar eigen maaltijden te maken. Vervolgens begon ze als privé chef voor anderen te koken en niet veel later schreef ze haar allereerste kookboek.

Bovendien trekt Melissa op dit moment steeds meer de aandacht van de media in het Verenigd Koninkrijk en op Internationaal niveau.

Het interview

Welke andere dingen maken je gelukkig behalve koken?

‘’Het creëren van lekkere recepten en anderen hiervan laten genieten. Waar ik ook echt van houd is als anderen voor mij koken. Als iemand zegt dat ze bij hem of haar thuis willen koken voor mij dan vind ik dat absoluut het beste wat er is! Vooral als ze vertellen dat ze een gerecht gaan maken dat hun ouders, opa of oma vroeger regelmatig voor hen maakten. Ik houd van ‘oude’ recepten die zo simpel zijn om te maken en deel uitmaken van iemands geschiedenis, cultuur en jeugd! Dat zijn de beste recepten!’’

‘’Gezond eten is eten dat je goed doet voelen’’

Wat is je favoriete eten?

‘’Ik houd van hartig eten. Ik zou altijd eerder kiezen voor hartig eten of soep in plaats van een salade. Sommige mensen zeggen vaak dat gezond eten alleen maar salades zijn en dan zeg ik dat dat niet waar is. Gezond eten is eten dat je goed doet voelen.’’

Wat betekent een gezonde levensstijl voor jou?

‘’Gezond eten is geen dieet. Ik tel nooit het aantal calorieën en ik eet niet om af te vallen. Ik eet om mij goed te voelen, energiek, wakker en verzadigd. Dus een gezonde levensstijl voor mij is het leven op zo’n manier te leven dat het je gelukkig maakt. De ene keer kan dit een wandeling in het park betekenen, de andere keer volg je een yoga lesje en dan gaat het weer om rust.’’

Hoe denk je over een plantaardige levensstijl (vegan eten)?

‘’Ik zou geen vegan kunnen zijn. Wat ik daarnaast belangrijk vind is dat je jezelf niet labelt als een vegan of als een flexitariër bijvoorbeeld. Persoonlijk voel ik mij goed als ik eieren eet, kippensoep, boter, etc. Ik denk dat ieders keuze heel persoonlijk is voor het soort levensstijl dat diegene kiest. Het belangrijkste is dat je onderzoek doet naar hoe je eet en te ontdekken hoe je je daarbij voelt.’’

Hoe ziet een random dag er voor jou uit?

‘’Oh my gosh, ik kan je dat niet precies zeggen. Ik houd ervan om vroeg op te staan en creatief te zijn voordat ik aan mijn e-mails begin. Meditatie, stretchen, hond uitlaten, zonnestraaltjes pakken, naar Ted-Talks luisteren, gewoon even me-time, weet je wel! Want anders word je wakker, begin je meteen aan je e-mails en zit je helemaal in de werk flow.’’

Je hebt je eigen podcast ‘’Live Life Better’’. Welke onderwerpen bespreek je in deze podcast?

‘’Ik interview hier andere auteurs en we hebben het over empathie, zelfzorg, vruchtbaarheid, mentale gezondheid, relaties, stress, slaap, etc. Wat ik leuk vind is dat het geen voeding gerelateerde onderwerpen zijn maar dat al deze onderwerpen wel uiteindelijk op het onderwerp voeding terugkomen. Uiteindelijk komt het ook bij deze podcast er op neer dat je gewoon moet doen waar jij je goed bij voelt.’’

Heb je tips voor andere foodies die hun eigen kookboek willen starten?

‘’Weet waar je mee bezig bent. Je recepten moeten werken. Mensen vertrouwen je en verwachten goede recepten. Een kookboek kost geld en dus moet het waardevol genoeg zijn voor mensen om dit aan te schaffen. Daarnaast is het geven van handige tips ook heel belangrijk!’’

‘’Reizen en koken zou voor mij een droom zijn die uitkomt!’’

 

Wat zijn je plannen voor de komende 5 jaar?

‘’Op dit moment werk ik veel internationaal. Zo ben ik al in Ierland geweest, nu dus in Nederland, volgende week naar New York en ook ben ik van plan om naar Australië te reizen. Verder zou ik graag meer met de podcast bezig willen zijn, mensen interviewen, en hopelijk ga ik meer kookboeken schrijven. Tot slot, overal met mijn kookboeken naartoe kunnen reizen en onderweg kooklessen geven zou voor mij een droom zijn die uitkomt!’’

Bekijk hier het gehele interview!

Recensie recept broccolifalafels met tahin-citroendressing ‘’Eat Happy’’

Er staan ontzettend veel recepten in Melissa’s kookboek die ik graag nog wil uitproberen, maar omdat ik zo van falafel houd wil ik dit recept (pagina 146) graag met jullie delen!

Ik houd van koken, maar het moet niet te lang duren. Gelukkig zijn al haar recepten in minder dan 30 minuten bereid. Zo zijn deze broccolifalafels best makkelijk te maken. Ik heb al eerder falafel gemaakt, maar nooit met broccoli. Gelukkig is het goed gelukt! Alleen bij het omdraaien van de balletjes in de oven heb ik een klein probleempje. De balletjes vallen een beetje uit elkaar. Daarom draai ik ze voorzichtig om en uiteindelijk komen ze er goed uit en smaken ze yummy met de verse tahin-citroendressing eroverheen!  

 

Broccolifalafels met tahin-citroendressing (30 balletjes)

  • ½ stronk broccoli (150g), in kleine roosjes
  • ½ ui, grofgesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 flinke handvol gemengde kruiden (bijv. peterselie en munt)
  • 1 blik (400g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • Rasp van ½ citroen
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • ¼ tl cayennepeper
  • 3 el meel (bijv. boekweit- of kikkererwtenmeel)
  • 1 tl bakpoeder
  • Zeezout en zwarte peper

 

Tahin-citroendressing

  • 8 el tahin
  • Sap van 1 citroen
  • 250 ml warm water
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verhit de oven tot 220 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  2. Pureer de broccoli in een keukenmachine door steeds de pulseknop 10 seconden in te drukken, tot de broccoli op rijst lijkt. Schud de broccoli uit de kom en hak op dezelfde manier de ui, knoflook en kruiden. Doe de broccolirijst weer in de keukenmachine.
  3. Voeg alle overige ingrediënten voor de falafel toe met een theelepel zout. Druk steeds kort de pulseknop in tot alles is vermengd, maar mix niet alles glad, er moeten nog wat stukjes kikkererwten in het mengsel zitten. (Dit duurt ca. 1 minuut – je moet misschien de wand van de kom een paar keer schoon schrapen.) Proef en voeg naar smaak peper en eventueel nog wat zout toe.
  4. Pluk met vochtige handen zo’n dertig stukjes van het groentemengsel (net iets minder dan een eetlepel) en vorm er balletjes van. Leg ze op de beklede bakplaten en bak ze 18 minuten in de oven. Keer ze halverwege de tijd om. Haal de bakplaten uit de oven, verwissel ze van plek en bak de balletjes nog 4 minuten.
  5. Klop intussen alle ingrediënten voor de tahin-citroendressing door elkaar. Zet de kom op tafel met de falafels en laat iedereen zichzelf bedienen. Serveer er kikkererwtenwraps bij (blz. 190), sla- of koolbladeren of quinoa met koriander en citroen (blz. 192).

WINACTIE!

Vertel ons in een paar zinnen jouw passie voor koken en wie weet win jij 1 van de 3 exemplaren van het kookboek ‘’Eat Happy’’ van Melissa!

Daarnaast zouden we het heel leuk vinden als je dit bericht op social media deelt. Niet verplicht, wel heel lief!

We zullen de winnaar eind deze maand bekend maken. Stay tuned!

Eat Happy – Melissa Hemsley
Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

Receive Updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

30 Comments

  • Johanna schreef:

    Heerlijk om in kookboeken te snuffelen. Gelukkig heeft onze bibliotheek een leuke collectie. Genieten van alle ideeën. En natuurlijk uitproberen

  • Marloes van der Graaf schreef:

    Eten en happy zijn, wat heeft een mens nog meer nodig?! En dan ook nog in minder dan 30 minuten bereid, klinkt als heaven 😉

    Dus ja ik wil het boek heel graag winnen!

    En nu ga ik duimen draaien tot eind april!

  • AnnaB schreef:

    Ik vind het heerlijk om nieuwe recepten uit te zoeken,daana alle ingrediënten bij elkaar zoeken en kopen. Daarna lekker aan de slag in de keuken, Heerlijk ontspannend. Ik kook ook graag voor familie en vrienden,lekker samen eten en uren natafelen!

  • Anita H. schreef:

    Ach, wat kan ik daar over zeggen? Ik hou van lekker wat nieuws uitproberen, maar vooral vind ik het belangrijk om gezond te koken. Kookboeken vind ik sowieso geweldig. Om gewoon in te bladeren, inspiratie op te doen, plaatjes te kijken.

  • P.C Bleeker schreef:

    Koken = liefde! ik kook 6 dagen per week voor ons 5 koppige gezin, altijd vol passie. De slogan “eerlijk is heerlijk” klopt zeker, bij ons dus heel veel biologisch en het gros komt van de wekelijkse boerenmarkt bij ons in de buurt, smakelijk! Zolang het vol smaak en kleur op het bord ligt gaan ze nagenoeg altijd leeg 😉

  • Daphne schreef:

    Niets maakt mij meer happy dan lekker bladeren door een goed kookboek, een recept uitzoeken, op het gemakje boodschapjes doen en daarna aan de slag in de keuken. Van de pure gerechten zoals we gewend zijn van de zusjes Hemsley worden niet alleen ik en mijn tafelgenoten, maar ook mijn lijf happy….

  • Jo’s Daughter schreef:

    Een volleerde kokkin ben ik nog niet, Heb nl te maken met groot verdriet. Wat ik doe om er tegen te vechten? Het uitproberen van heerlijke gerechten! Want als je bezig bent in de keuken, Begint je leven gelijk “op-te-leuken” ! En word je vanzelf een beetje blij, Dus dit mooie Eat Happy kookboek is écht iets voor mij. Graag maak ik kans op een exemplaar, En maak zelf ook bijzondere gerechten klaar. Oh wat hoop ik dat geluk heb en win, Vandaar dat ik dit rijmpje verzin !

  • Charlotte schreef:

    Koken doet ieder in zijn eigen stijl. Ik begon nog niet zo lang geleden heel voorzichtig met een geitenkaas omelet. Dat ging al ras over in een groente lasagna & schoorvoetend in een ambitieuse zondige chocolade taart zonder bloem. Ik ben altijd gek geweest op lekker eten, maar vanwege tegenslagen in de liefde was ik mijn zelfvertrouwen kwijt. Die heb ik al kokend terug gevonden. Mede dankzij de complimentjes van een dierbare kennis & de eer als ze het recept willen hebben, doet zo goed. Koken heeft me een doel, een houvast in de storm die het leven heet gegeven. Maakt emotie bij me los en vervult me met zoveel vreugde. Ik heb weer het idee dat ik er, net als iedereen, gewoon mag zijn. Zo waardevol is dat, ik kook en eet mezelf weer (gezond) gelukkig. Zou heel graag kans maken op een nieuw kookboek, dat heerlijke avonturen beloofd.

  • Marina schreef:

    Gezonde voedzame en ook nog eens lekkere maaltijden klaarmaken, daar word ik gewoon heel erg blij van!

  • B.SCHOUTEN schreef:

    Ik ben eigelijk ” passie-loos ” in de keuken en voel me soms wat verloren. Helemaal als het gaat om gezond eten want dan vind ik het moeilijk om zomaar wat uit mn mouw te schudden en dan kom naast passie-loos ook inspiratie-loos om de hoek kijken. Dat is best lastig voor mij als moeder van mijn grote gezin met kleine kinderen die toch wat te zwaar bleken bij ons laatste bezoek op het consultatiebureau en schoolarts!
    Er worden toch lekkere maaltijden van mij verwacht. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar het boek of hiermee het roer nog meer om kan voor ons….

  • Ling schreef:

    In een kookboek snuffelen vind ik het leukste wat er is. Dan fantaseren hoe de gerechten eruit zien als ze klaar zijn. Leuk om kookinspiratie op te doen.

  • Lies schreef:

    Ik vind het vooral heel leuk om te koken voor vrienden en familie! Gezellig met zijn allen in de keuken, lekker samen eten en drinken 🙂

  • Anneliese de Waal schreef:

    Ik hou erg van koken, ben altijd dingen aan het uit proberen in de keuken.
    Koken is echt mijn passie, mijn grootste liefde 🙂

    Groetjes Anneliese de Waal

  • anja schreef:

    leuk ik doe graag mee om uit dit kookboek lekker te koken

  • Yvette schreef:

    Ik zou dit kookboek graag winnen. Ik wil veganistisch gaan eten en dan is dit een perfecte stap

  • Nina Mol schreef:

    Ik ben dol om met alles te koken wat “groente of fruit” heet. Geen pakjes en zakjes maar PUR eten. Dat is mijn passie!

  • Nelly schreef:

    Koken is geweldig! Bij koken draait het om smaak. Het werken met de mooiste ingrediënten, maakt koken bijzonder. Als je met liefde kookt dan proef je dat terug in het gerecht.

  • Esther schreef:

    Wat een leuk boekje, ik hou van mooie recepten en leuke inspiratie om eens iets nieuwste koken 🙂 toch de leukste manier om naar een lange werkdag te ontspannen.

  • Silvia Swart schreef:

    Mega cool dit boek! Lijkt me super om hieruit te kunnen lezen om gezonder te leven!

  • Anna Wienen schreef:

    ik hou er van om nieuwe dingen uit te proberen en veel te experimenteren met ingrediënten

  • m chen schreef:

    Heerlijk eten, Heerlijk leven!

  • marij brand schreef:

    jaaaaa heerlijk! ben er dol op. Ik doe graag mee

  • Aafke schreef:

    Al vanaf dat ik kind ben, heb ik een grote liefde voor koken en bakken (en lekker eten natuurlijk). Wanneer ik gestrest ben of even niet lekker in mijn vel zit, ga ik vaak aan de slag in de keuken om nieuwe recepten te proberen. Het maakt mijn hoofd leeg en geeft me een heel blij gevoel! Een lekker wijntje met een fijn muziekje op lekker eten maken is voor mij het perfecte recept voor geluk! 😉

  • Mar schreef:

    Graag maak ik kans op een exemplaar.

  • Eva schreef:

    Ik maak er tegenwoordig een sport van om in zo’n kort mogelijke tijd een heerlijke (gezonde) maaltijd op tafel te zetten. Maar soms vind ik het ook gewoon fijn om lekker door kookboeken te neuzen en urenlang te kokkerellen voor een waar kunstwerk 😊. Als kind waardeerde ik eten niet zo, maar dat ben ik nu helemaal aan het inhalen!

  • CJM de Kok schreef:

    Vooral als er vrienden of familie komen eten ga ik al een week vooruit met de kookboeken op schoot op de bank om lekkere en gezond recepten te zoeken waarmee ik met veel plezier in de keuken mee an de slag ga en zo iedereen kan verwennen met goed voedsel, ook erg benieuwd naar dit boek met mooie recepten.

  • Nency schreef:

    Ik zie koken als een noodzakelijk iets maar is zeker niet mijn hobby. Wel probeer ik er toch iedere dag weer iets van te maken en sta open voor nieuwe recepten.

  • Ingrid schreef:

    Ik probeer elke week minimaal 1 nieuw recept te koken/bakken. Zo blijft er variatie in het eten en ik vind het erg leuk om in de keuken te staan.

  • Jan schreef:

    Iedereen iedere keer weer mogen verrassen met een prachtig ovenheerlijk gerecht.

  • Joseph schreef:

    Koken is vrouwenwerk, riep men begin mijn tijdperk. Maar niets is minder waar, ik maak zelf ook als man lekkere dingen klaar. Rijstepudding met karamelsaus, een echte klassieker in Joseph’s House ! Gegrilde kip met ananas, en elke gast is in zijn/haar sas. Ook bak ik brood want het supermarkt spul, is eigenlijk alleen maar een luchtig prul. Zelfgebakken of gekookt, het vuur in mij wordt daarmee opgestookt. Mijn bloed stroomt sneller en ik voel me jong, mijn hart zingt luid een food-love song. Koken is mijn grote passie en dagelijks genot, zou graag nieuwe recepten toevoegen aan wat schaft de pot. Waarmee je jezelf gelukkig eet, de kruimels oppeuzeld van het tafelkleed. En het liefst morgen weer klaarmaken zou, voor mezelf en mijn vrouw. Hoop ik dat we nieuwe avonturen beleven, als Boost Your Health zo lief zou geven. Aan ons een exemplaar kado, dat was het de groeten van Jo !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *